menu
Za varen in urejen avtomobilski trg.
VIN Iskanje
O PROJEKTU
Avtolog je rezultat iniciative članov Podatkovnega inštituta Inforum, ki želijo z odprtimi podatki pokazati okoljevarstvene in varnostne trende vozil v Sloveniji. Aplikacija Avtolog deluje na zbirki podatkov o registriranih motornih vozilih v Sloveniji, ki so javno dostopni na portalu OPSI. Z izboljšanim prikazom podatkov Avtolog ponuja uporabniku prijazno izkušnjo pri pregledu trenutnih trendov, kot tudi omogoča poglobljeno iskanje podatkov o posameznih vozilih.

Pregled trendov omogoča boljšo osveščenost uporabnika pri nakupu in izbiri vsakdanjega prevoznega sredstva tako z okoljevarstvenega vidika (škodljivi izpusti, EURO standard), kot tudi z varnostnega vidika (nakup uvoženega vozila, tehnična izpravnost vozila) predvsem pri nakupu rabljenih vozil. Iskanje podatkov o posameznih vozilih pa pripomore k boljši informiranosti uporabnika in zmanjšuje tveganje za prevaro pri nakupih vozil.
POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA
"Zakaj je avtolog brezplačen / zakaj to delate zastonj?" Kratek odgovor: ker lahko :) Dolg odgovor: iz istega razloga, zaradi katerega je proizvajalec Volvo dal v skupno dobro patent za varnostni pas. Ker želimo izboljšati transparentnost trga rabljenih vozil, zmanjšati goljufije in posledično tudi dvigniti varnost.

"V podatkih mojega vozila je napaka. Zakaj? / Kaj lahko storim?" Nekateri vnosi vsebujejo napake. Predvsem so slednje razvidne pri vnosih, kjer eno leto kilometri strmo narastejo ali padejo, prejšnja in prihodnja leta pa rastejo približno enakomerno. V prihodnosti bomo poskušali takšne vnose označiti in prikazovati poleg dejanske tudi interpolirano vrednost. Največ lahko storimo lastniki vozil sami. Ob prejemu izpisa tehničnega pregleda skrbno preverimo vnešene podatke in s tem minimiziramo možnost napake.

"Zakaj ni podatkov za tekoče leto?" Trudimo se pridobiti zadnje podatke, a smo odvisni od Ministrstva za promet, ki podatke objavlja na portalu OPSI v taki (csv) ali drugačni (MDB) obliki. Na pridobivanje podatkov žal nimamo vpliva. Trenutno čakamo podatke za leto 2019, ki bodo na voljo v začetku leta 2020.

"Zakaj ni podatkov za vozila, mlajša od štirih let?" Vozila prva štiri leta ne opravljajo tehničnega pregleda. Ker podatke pridobivamo iz baze tehničnih pregledov, imamo podatke le o tistih vozilih, ki so starejša od 4 leta.

"Iščem podatke o vozilu, ki je starejše od štirih let, a ga ne najdem. Zakaj?" V kolikor je bilo vozilo (četudi starejše od štirih let) v zadnjem letu uvoženo, v bazi za lansko leto ni zabeleženo. Posledično lahko sklepate, da vozilo, za katerega ni podatkov v Avtologu in je starejše od štirih let, ni slovenskega porekla.

"Zakaj se kilometri pri nekaterih avtomobilih ne spreminjajo?" Vozila po četrtem letu starosti opravljajo tehnični pregled na dve leti. V vmesnem letu se v bazi pojavijo vnosi, ki imajo tehnično specifikacijo identično predhodnemu letu.

"Toliko nekih podatkov ... kaj pa GDPR?" Podatke pridobivamo na portalu OPSI. Gre za odprte podatke (EU uredba), ki ne vsebujejo osebnih podatkov. Za nadaljnje informacije v zvezi z odprtimi podatki in GDPR se obrnite na skrbnike portala OPSI.
NAŠ TODO
Dosedanje nadgranje:
ŽELITE SODELOVATI?
Kontaktirajte nas na info@inforum.si

Podprite naš cilj za boljši jutri!

ETH donacije: 0xc48bdbFA233116287B51c14420914f8e90806bE1
BTC donacije: 3NeDw2Qeerh46mmUAmRLBYkrLhGNLqQaCy